SONY DSC

Przed wami moja odsłona wszystkim znanym domowych czekoladek.

Zdarza mi się odwiedzać chiński market ponieważ można tam wyszukać perełki, tak było i  tym razem. Trafiłam tam na śliczne serduszkowe foremki w cenie 7 złotych, od razu przypomniały mi się owe czekoladki, a że zbliżała się rocznica mojego związku to była idealna okazja na takie łakocie. To łatwe i efektowne słodycze. Zapewniają dużo możliwości dzięki czemu każda czekoladka może kryć w sobie niespodziankę dla obdarowywanej osoby.

Pierwszą propozycją będą czekoladki z mlecznej czekolady z nadzieniem składającym się z masy kajmakowej i orzecha laskowego.

Potrzebne będą nam:

  • foremki – dowolny kształt,
  • czekolada,
  • nadzienie – u mnie jest to masa kajmakowa, orzech laskowy oraz migdał,
  • garnek, miseczka – do kąpieli wodnej,
  • łyżeczka – do nakładania,

 

Na sam początek rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Następnie do wcześniej przygotowanych foremek wlewamy pierwszą warstwę czekolady. Nakładamy na nią nasze nadzienie i przykrywamy je czekoladą. Tak jak na poniższych zdjęciach.

Kolejnym bardzo ważnym korkiem jest włożenie czekoladek do zamrażarki przynajmniej na 30 minut. Pozwoli to czekoladzie zastygnąć.

Drugą propozycją są czekoladki z białej czekolady z drobno skuszonym migdałem. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i migdał dodajemy do całej masy. W ten sposób nadzienie będzie rozprowadzone na całej objętości smakołyku.

Rozlewamy do foremek i wkładamy do zamrażarki.

Gotowe! Zrobiony przez was smakołyk wystarczy ładnie zapakować i podarować ukochanej osobie. Gwarantuje, że taki prezent zapadnie w pamięć i będzie doceniony bardziej niż kupne czekoladki.

Zachęcam do wykonania czekoladek i dzielenia się nimi z bliskimi.

SONY DSC

Smacznego! 🙂

Jedna odpowiedź do “Czekoladowe serduszka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *